ACTA nemá smysl

„Anonymous contre Acta à Rouen“ by zigazou76 is licensed under CC BY 2.0.

Zastánci dohody ACTA v naší vládě tvrdí, že tato dohoda je nutná, aby pomohla ochránit takzvané duševní vlastnictví našich firem, proti zneužívaní v zahraničí. Tvrdí, že je významná pro naše vývojáře mobilních aplikací a tvrdí, že pro občany České republiky nepředstavuje žádná omezení. To tedy znamená, že zástupci naší vlády nám zcela nepokrytě lžou (ne, že by to bylo něco nového), protože nic z toho není pravda.

Pokud hovoříme o našich vývojářích, nevidím nic, jak by jim ACTA mohla pomoci. Vývojáři mobilního software distribuují většinou své produkty prostřednictví služeb jako App Store či Android Market a za podmínek, které se osvědčily, uživatelé nemají problém tyto aplikace a služby nakupovat a vývojáři slušně vydělávají.

Vývojáři „klasických“ aplikací jsou v o něco horší situaci. Nemají zatím žádné centralizované distribuční místo (ačkoliv třeba v oblasti počítačových her zde pokroky jsou, např. Steam), jejich náklady na vývoj jsou řádově vyšší a míra využívání těchto aplikací v rozporu s licencí taktéž (ostatně i prodejní ceny se pohybují od několika stovek korun u „běžného“ software, až po několik milionů u specializovaných aplikací). Nicméně ani pro ně nevidím v ACTA žádný přínos. U nákladných specializovaných aplikací nehraje většinou hlavní význam pořizovací cena, ale cena podpory a dalších služeb, které se prostě z Internetu stáhnout nedají. Vývojáři kancelářských aplikací, her a dalšího běžného software jsou na tom hůře, jejich programy jsou dostupnější a masověji používané jak v korporátní sféře, tak domácnostech. Nicméně tito vývojáři / firmy musí najít nové obchodní modely stejně jako zábavní průmysl a inspirovat se praxí obvyklou v oblasti progresivních vývojářů mobilních aplikací a moderních služeb na Internetu. V tomto jim žádné restrikce a nesmyslné smlouvy nepomohou, pouze vlastní invence, možnost volného přístupu na globální trh, harmonizované mezinárodní právo ohledně ochrany soukromí, údajů atd. a mezinárodní obchodní prostředí bez překážek kladených protekcionistickými politikami států.

Co se týká průmyslu a inovací v průmyslu, je ACTA naprosto zbytečná, protože podobné smlouvy již existují v rámci například Světové obchodní organizace, kde je jimi, mimo jiné, vázáno více států. Dalším hlediskem je, že taková forma „ochrany“ je spíše na škodu. Pokud se podíváte na státy, které ACTA podepsaly, jedná se většinou o vyspělé státy, ve kterých již současné patentové právo (bez ohledu na to, jak zastaralé a nevhodné dnes je), ochrana inovací atd. funguje. Největší „kopírovači“ jako např. Čína ACTA nepodepsali a nikdy podobný nesmysl ani nepodepíší, takže mi řekněte, proti komu má ACTA náš průmysl chránit? Nějaký případný mezinárodní tlak na Čínu je spíše z říše Sci-Fi, než reálná možnost.

Dovolím si to demonstrovat na příkladu z automobilového průmyslu, který je nyní aktuální. Čína je obrovský rozvíjející se trh, na kterém se každá významnější automobilka snaží urvat svůj díl koláče. Díky „vychytralým“ čínským zákonům však nemohou automobily do Číny dovážet, ale musí je tam vyrábět ve spolupráci s nějakou čínskou firmou (to platí pro všechny průmyslové oblasti). To je velmi chytrá strategie, protože musíte přinést investice, technologie a zaměstnat čínské dělníky. Automobilky do toho i přesto jdou, dokonce i když vědí, že budou jejich technologie a designy bleskově okopírovány. Asi se ptáte, proč? To je jednoduché, jsou k tomu v podstatě tři důvody. Za prvé, výnosy jsou vskutku obrovské. Za druhé, to co Čína v automobilovém průmyslu zatím předvedla (a třeba se s tím i snažila prorazit v Evropě) sice vypadalo jako modely některých známých evropských značek, ale zpracování, technologická úroveň a bezpečnost byly tragické a budily na tvářích odborné i laické veřejnosti spíše potutelný úsměv. No a potřetí, světové automobilky si myslely, že Číňany přelstí a pokud by se jim přeci jen podařilo na západních trzích prorazit, tak je snadno zničí patentovými spory atd.

Jenomže se stalo něco jiného, ty zákeřné žluté opice (citát z Růžového partnera, tak mě prosím neobviňujte z nějaké nesnášenlivosti), naopak přelstily automobilky a za dolary a eura, které jsme jim narvali do chřtánu za nekvalitní a často i zbytečné zboží nyní skupují „naše“ automobilky, včetně technologií a patentů, čímž v podstatě legalizují svoje dosavadní počítání. Když si trošku zahraji na Sibylu, tak počítám, že asi do deseti let bude náš trh zaplaven levnými auty solidních parametrů z Činy a nikdo s tím nedokáže nic udělat, protože jejich auta budou „legální“.

Velcí světoví hráči v automobilovém průmyslu už si samozřejmě všimli, že situaci „podcenili“ a snaží se proti tomu bojovat. Společnost GM například raději nechala zkrachovat celý Saab, než by dopustili, aby se tato automobilka dostala do rukou Číňanů a možná jste si už také všimli, že odborná média zabývající se motorismem začala na Číňany útočit, což se jistě bude v následující letech stupňovat.

Takže ACTA je v ochraně „našeho duševního vlastnictví“ (opravdu tento nesmyslný termín nemám rád) naprosto bezzubá. A co nám tu tedy z celé té utajované, pokoutně projednávané a pomocí podrazů schvalované smlouvy zůstává? Přece ty restrikce a dopady na běžného občana (které podle naší vlády údajně neexistují), jako cenzura Internetu, šmírování, prohledávání zařízení na hranicích atd. Také prosím nezapomeňte na náklady nezbytné k zavedení opatření, které z ACTA vyplývají, ty samozřejmě opět zaplatíme my všichni z našich kapes a samozřejmě také naše firmy.

Zajímavé odkazy týkající se ACTA:

  • ACTA: 10 důvodů, proč se připojit k protestům – zde.
  • Rick Falkvinge – Jediná věc, kterou potřebujete znát o ACTA – zde.
  • ČT24: Události, komentář – 27.1.2012 (Kontroverzní ACTA – Ivan Bartoš vs Alex Ivančo) – zde.
  • Zatím největší petice proti ACTA – prosím podpořte zde.
  • Další velká petice proti ACTA – prosím podpořte zde.
  • Česká petice za Internet bez cenzury – prosím podpořte zde.

Zdroj: https://blog.root.cz/corwin78/acta-nema-smysl/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *