Zelený Bitcoin

Four Bitcoins scattered on wood planks. Zdroj: https://www.quoteinspector.com/images/bitcoin/four-bitcoins-weathered-wood/
Four Bitcoins scattered on wood planks. Zdroj: https://www.quoteinspector.com/images/bitcoin/four-bitcoins-weathered-wood/

Z Elona Muska se stala kontroverzní osobnost, nejdříve díky jeho prohlášením vystřelila cena Bitcoinu raketově nahoru, aby jej jeho další prohlášení, spolu s dalšími špatnými zprávami, třeba z Číny, poslaly strmě dolů.

Já tyto události negativně nevnímám, to, že musí přijít korekce ceny věděli všichni a to, že bude velká jsme díky rychlému růstu ceny také tušili. Takže kdo začal v panice prodávat nevěděl o Bitcoinu dost a pokud o něčem nevíte dost, neměli byste do toho investovat.

Nicméně Elon Musk nastolil důležité téma, a to je dopad těžby Bitcoinu na životní prostředí. My zastánci Bitcoinu jsme toto téma pomíjeli, protože považujeme Bitcoin za technologii, která za to stojí a přeci jen je stále v early adopters fázi. Stále se vyvíjí, ale možná, že už přišel čas zabývat se i tímto aspektem.

Jsem proto rád, že Bitcoinová komunita zareagovala, zelený Bitcoin se stal skutečným tématem a dějí se kroky k tomu, aby těžba Bitcoinu byla zelenější.

Přispívají k tomu i kroky totalitní Číny, která pod rouškou ekologie začala vyhánět těžaře ze svého území a zřejmě začala tažení proti Bitcoinu obecně.

Pomiňme jejich pravé důvody, tedy snahu prosadit digitální jüan a omezit finanční toky, které nemohou kontrolovat (ostatně jak lépe zdrhnout z toho komunistického „ráje“ se svým majetkem, než v Bitcoinové peněžence) a musíme přivítat skutečnost, že se tím prakticky sám řeší problém, kdy většina hashrate byla na území Číny. Čínští těžaři teď hledají zázemí v jiných zemích, které jim jsou schopny nabídnout levnou elektřinu, pokud možno, ze zelených zdrojů.

Jaké jsou tedy současné trendy ve využívání zelené energie při těžbě Bitcoinu? Je jich celá řada, od vodních, solárních a větrných elektráren všude po světě, až po geotermální energii na Islandu a nyní čerstvých nabídek geotermální energie ve střední a jižní Americe, které se množí jako houby po dešti.

Tady ale kritici Bitcoinu namítají, „my bychom chtěli, aby tu zelenou energii nepoužíval Bitcoin, ale přecházel na ni průmysl atd.“

To je částečně pravda, ale podle mě je to otázka priorit každého z nás. Pro mě je důležité, aby Bitcoin prospíval a rozvíjel se a konzumoval elektrickou energii, protože vnímám ten potenciál změny paradigmatu, který přináší. Bitcoin a kryptoměny obecně jsou pro finanční sektor totéž, co byl Internet pro komunikace. Ještě úplně netušíme, jaký budou mít kryptoměny vliv, ale může to být revoluce, která nás jako lidstvo posune na nový level, podobně jako to udělal Internet a do toho se vyplatí investovat.

Ale to, co by mělo být podstatou tohoto článku, je myšlenka, že Bitcoin může pomoci celé ekonomice a průmyslu být zelenější. Jak?

Při těžbě ropy a dalších surovin je odpadem i plyn a při těžbě plynu je ho často více, než je možné ho transportovat nebo uskladnit. To se řeší spalováním tohoto přebytečného plynu, což samozřejmě představuje ekologickou zátěž. Někteří těžaři tak začali z takto spalovaného plynu vyrábět elektrickou energii, kterou hned na místě spotřebují pro těžbu Bitcoinu – ekologická zátěž bohužel stále zůstává (a toho se nezbavíme, dokud budeme využívat fosilní paliva), ale energie se transformovala do hashrate a těžby Bitcoinu, což přenáší hodnotu propálené energie do informace, která je ekonomickou hodnotou.

To by ale bylo dost málo, že? Bitcoin však může mít daleko větší význam pro přechod na zelenou energii, může nám totiž pomoci s vyřešením jednoho zásadního problému, který většina obnovitelných zdrojů má – jde o vykrývání špiček.

Nemůžeme ovlivnit, jak fouká vítr, ani jak svítí slunce, vodní elektrárny jsou ovlivněny sezónami, kdy je více vody a kdy méně atd. To znamená, že někdy můžeme mít méně energie, než potřebujeme a někdy naopak mnohem více než potřebujeme a jak asi víte, elektrickou energii zatím nedokážeme efektivně skladovat (trošku nám s tím pomáhají např. přečerpávací elektrárny, ale účinnost těch moderních je jen kolem 75 %).

Co však můžeme regulovat poměrně dobře, je spotřeba energie při těžbě kryptoměn – když je energie málo, lze těžbu omezit, když je energie hodně, zapojíme více těžebních strojů, nebo jim zvýšíme výkon.

Velmi správná námitka, která v této souvislosti zaznívá je, proč by měli těžaři omezovat výkon těžby? Nebo, jak využijí špičku zapojením třeba dalších těžebních strojů, když je v jejich zájmu, aby vše, co mají, jelo permanentně na plný výkon?

Těžební stroje jsou drahé a docela rychle zastarávají, každý chce mít to nejvýkonnější, protože to představuje konkurenční výhodu a starší stroje se v poměru ceny / spotřeby energie k výkonu přestávají brzy vyplácet. Pokud by však v době špičky dostali těžaři energii za výhodnější cenu, mohlo by se jim vyplatit zapnout i starší stroje a tím je ještě zhodnotit. Naopak v době nedostatku by cena energie mohla dynamicky růst a tím by byli těžaři motivováni dočasně omezit výkon.

Tento koncept vyžaduje dobrou spolupráci energetického a krypto sektoru, ale tyto projekty už se pomalu rozjíždějí a podle mě představují budoucnost, která může pomoci s přechodem evropského, potažmo celosvětového energetického sektoru na obnovitelné zdroje.

Celou problematiku kolem spotřeby energie Bitcoinem pěkně popsal Alex Pilař zde a zde.

2 odpovědi na “Zelený Bitcoin”

  1. Jo tohle je skvělé téma k zamyšlení jak se bude BTC v oblasti spotřeby dále vyvíjet. Určitě více zelené energiemi by ho mohutné posílilo. Díky za článek.

    Ať se daří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *