Bitcoin pod palbou

Regulace Bitcoinu. Zdroj: Max Pixel, pod CC0 Public Domain.

Poslední rok jsme zásobováni ze všech stran různými návrhy regulací bitcoinu a kryptoměn obecně. Je jasné, že tradiční odpůrci kryptoměn ze strany centrálních bank a některých politiků si válku na Ukrajině nemohly nechat ujít, aby vytáhli další podpásovky.

Tradičně politici a bankéři volají po regulaci kryptoměn z důvodu financování terorismu a plateb na Darknetu. Co z toho, že pro svá tvrzení nemají argumenty a realita je jiná – a víme to díky tomu, že blockchain je veřejný a lze ho dobře analyzovat, jak to dělá třeba společnost Chainalysis, která každý rok vydává podrobný report, ze kterého je zřejmé, že financování terorismu a zločinu obecně přes kryptoměny je proti fiat měnám zanedbatelné.

Nyní odpůrci kryptoměn využívají sankcí proti Rusku a chtějí sledovat a regulovat bitcoin s tvrzením, že se přes něj obcházejí sankce. To je naprosto absurdní tvrzení, které musí odmítnout každý, kdo o kryptoměnách aspoň trochu něco ví.

CoinMarketCap - velikost trhu s kryptoměnami k 20. 3. 2022.
Velikost trhu s kryptoměnami k 20. 3. 2022. Zdroj: https://coinmarketcap.com/

Celková velikost trhu s kryptoměnami je cca 2 biliony USD, kdy bitcoin tvoří necelou polovinu. Přitom jen za plyn my všichni v EU zaplatíme Putinovi na zbrojení přes 600 milionů EUR každý den[1]Zdroj: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-04/eu-s-payments-for-russian-gas-surge-amid-war-chart!

Denní hodnota importu ruského plynu v březnu 2022.
Denní hodnota importu ruského plynu v březnu 2022 přes 600 milionů EUR. Zdroj: Bloomberg.

Jonathan Levin, spoluzakladatel analytické firmy Chainalysis, která vládám dodává služby proti praní špinavých peněz, před Bankovním výborem amerického senátu uvedl, že nevidí žádné důkazy o tom, že by Putin systematicky používal kryptoměny k obcházení sankcí[2]Zdroj: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-17/crypto-experts-say-no-evidence-of-major-russia-sanctions-dodging. Také uvedl, že v roce 2021 vyhodnotili jako nelegální jen 0,15% ze všech kryptoměnových transakcí, což bylo také dosud historicky nejvyšší číslo. Autority v USA také byly schopny zajistit mnoho peněz z ransomware útoků.

Podobně hovořil i senátor Pat Toomey a dodal, že sledovatelnost digitálních aktiv z nich dělá rizikové aktivum pro provádění nelegálních transakcí. Navíc Michael Chobanian, zakladatel ukrajinské kryptoměnové směnárny Kuna, kterou ukrajinská vláda používá pro převod darů na podporu Ukrajiny v kryptoměnách na fiat měny uvedl, že nastavit kryptodary pro Ukrajinu trvalo kolem deseti minut, zatímco Národní bance Ukrajiny trvalo deset dní zajistit transfery ve fiatu[3]Zdroj: https://cointelegraph.com/news/us-lawmakers-discuss-crypto-s-role-in-sanctions-national-security-and-humanitarian-aid. Ukrajina již v kryptoměnách obdržela stovky milionů dolarů.

Co se reálně může dít je, že se někteří běžní Rusové budou snažit ochránit své peníze investicí do bitcoinu, ale nakoupit bitcoin v Rusku bude stále obtížnější, protože z rublu je prostě jen cár papíru, kdo bude chtít prodávat bitcoin za rubl? Také budou chtít bitcoin dále směnit za fiat měnu a kdo jim to smění, když máme sankce? Navíc, to co v Rusku reálně vidíme je hlavně nákup valut v podobě amerického dolaru a eura, čili obcházení sankcí v klasických fiat měnách je stále snazší.

Pokud tedy chceme zabránit obcházení sankcí, je hlavně potřeba ihned zavřít trubky s ruským plynem a ropou, vykopnut všechny ruské banky ze SWIFT a Rusko ze všech mezinárodních organizací, zkrátka přerušit obchodování s Ruskem a podnikání v Rusku a tím přerušit penězovod na financování Putinovy války. Také bude potřeba zatlačit na Čínu, Indii a další země, které se k sankcím nepřipojily a Putinův režim podporují. EU spolu s USA a dalšími spojenci tvoří tak obrovskou ekonomickou sílu, kterou nemůže nikdo, dokonce ani Čína, ignorovat. Toto je nyní nutné udělat a ne se nesmyslně honit za bitcoinem, který v této krizi ukazuje svoje možnosti a schopnosti a pomáhá tam, kde je potřeba.

Update – další zajímavé zdroje k přečtení

Reference

Reference
1 Zdroj: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-04/eu-s-payments-for-russian-gas-surge-amid-war-chart
2 Zdroj: https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-17/crypto-experts-say-no-evidence-of-major-russia-sanctions-dodging
3 Zdroj: https://cointelegraph.com/news/us-lawmakers-discuss-crypto-s-role-in-sanctions-national-security-and-humanitarian-aid

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *