Dopis ministru kultury

Stop Microsoft
Autor koláže: Michal Breškovec [CC BY-NC-SA 4.0].

K tomuto mému prvnímu blogu mě inspiroval otevřený dopis CZLUGu. Zde na rootu uveřejněný článek mě přiměl napsat vlastní dopis k tomuto tématu a pevně věřím, že nebudu sám, kdo se takto ozve, protože situace je velmi vážná.

to: posta@mkcr.cz
subject: Reakce na stav softwarového vybavení ministerstva kultury České republiky.

Vážený pane ministře,
velmi mě jako občana zaskočila zpráva o stavu licencí softwarového vybavení Vašeho ministerstva. Je mi jasné, že tento jev u nás není nijak ojedinělý, ale zrovna v souvislosti s ministerstvem kultury je to velmi tristní situace.

Co mě však ohromilo víc, byl způsob, jakým se hodlá Vaše ministerstvo s tímto problémem vypořádat, a sice nákupem licencí produktů Americké firmy Microsoft, které byly na počítačích ministerstva používány v rozporu s licencí. Toto řešení považují za špatné a dokonce v rozporu se zákonem, nicméně nejsem právník a tedy nemohu fundovaně zabíhat do detailů. Vycházím z logického předpokladu, že na tento software nebylo ministerstvem při jeho pořízení vyhlášeno výběrové řízení. Proto žádám, aby tak bylo učiněno nyní a software byl legalizován vítězem tohoto řízení. Jak jste již možná zaslechl, firma Microsoft není zdaleka jediným dodavatelem operačních systémů a kancelářských balíků na naší pěkné planetě a jistě se dá nahradit softwarem kvalitnější, bezpečnějším, levnějším a hlavně používajícím obecně uznávané světové standardy, které zaručí zpětnou kompatibilitu dokumentů apod. i za mnoho let.

Dále bych se chtěl zastavit u skutečnosti, která nikde nebyla zmíněna. Domnívám se, že kromě produktů Microsoft Windows a Microsoft Office bylo na PC ministerstva kultury nainstalováno mnoho dalšího programového vybavení, bez kterého jsou Microsoft Windows jen velmi nepohodlně použitelným pracovním prostředím. Moc bych se divil, kdyby se nenašel nějaký ten Total Commander, WinRAR, apod. Pevně věřím, že bude váš vztah narovnán i s autory těchto dalších produktů, které ač rozsahem menší jsou stejně důležité a hlavně platí pro ně stejné zákony jako pro ty velké? Nebo bude opět platit jsme si rovni, někteří však rovnější?

Pane ministře, jistě jste zaznamenal mnoho negativních ohlasů na způsob, jakým se snažíte řešit vzniklou situaci, protože jde především o peníze nás, ale i Vás, jako daňových poplatníků. Domnívám se, že je načase přehodnotit strategii ve vztahu k softwarovému vybavení ve státní zprávě a poohlédnout se po řešeních, které nás budou stát méně a tyto peníze půjdou do peněženek lidí zde v České republice a nikoliv zahraničního molocha. Jak už jsem se zde zmínil, finanční hledisko však není jediné a jde také o další věci, jako kompatibilitu a hlavně svobodu volby, především nás občanů.

S přáním pěkného dne a srdečným pozdravem,

Michal Breškovec

Rád bych, aby jste se k mému dopisu vyjádřili, každá vaše reakce je vítána.


Zdroj: https://blog.root.cz/corwin78/dopis-ministrovi-kultury/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *