(Ne)Ulož.to?

Ulož.to ban
Autor koláže: Michal Breškovec [CC BY-NC-SA 4.0].

Už jsme tu dlouho neměli kauzu s copyrightem, tak se nám DILIA rozhodla trochu rozčeřit vody. Vrchní soudu v Praze nařídil serveru Ulož.to do 60 dnů odstranit šest klasických českých filmů. Slovy klasika se musím ptát …a komu tím prospějete?

Zaplutím do kalných vod komunální politiky mi problematika copyrightu – tedy kopírovacího monopolu, trochu sešla z mysli, ono se toho také moc nedělo, i když Piráti na tuto tématiku rozhodně nezapomínají.

Nyní se však vynořila kauza, kdy se právníci z DILIA rozhodli, že za peníze které inkasují musí vyvinout nějakou činnost a podali žalobu na server Ulož.to – pamatujete ho ještě?

Možná provokativní otázka, ale vážně, v době rozkvětu streamovacích služeb jako Netflix, HBO Max, Amazone Prime, Disney+ a hromady dalších, včetně placených služeb našich komerčních televizí a dalších subjektů, které vám svoje videotéky nabídnou za desítky až stokoruny měsíčně, někoho zajímá Ulož.to?

Ano, jistě, vždy zde bude specifická skupina lidí, která bude z Ulož.to stahovat, ale ta držitelům práv k filmům profit nikdy nepřinese. Já osobně Ulož.to beru jako archív, kde občas najdu věci, které prostě jinde neexistují a kdybych si je chtěl koupit, jednoduše nemám kde.

V DILIA tedy opět bojují válku, která už je dávno prohraná, nikoho nezajímá, doba, trendy, lidi a peníze už jsou dávno jinde – a tak je to vždy, pořád dokola, desítky a desítky let zpět toto právníci různých „vyděračských“ organizací stále neumějí pochopit.

A nebo to naopak chápou velmi dobře a udělali si z toho docela dobrý byznys model, jak mohou snadno tahat peníze z filmařů, kteří technologiím nerozumí a snadno se od těchto filištínů nechají obalamutit a dají jim vydělat.

Nebo si vážně myslíte, že je takový rozsudek k něčemu? Cituji ze stránek Ulož.to:

Soud DILIA přiznal pouze velice konkrétní požadavek na kontrolu dostupnosti šesti děl, ve vyhledávání Ulož.to, a to pouze pokud jsou dostupné pod konkrétním názvem filmu a v souborech s konkrétními příponami (.avi, .mkv, .mk3d, .mks, mp4, .m4a, .m4p, .m4b, .m4r, .m4v, .mpg, .ogv, .oga, .ogx, .ogg, .spx,.wmv). Je zřejmé, že je to velice odlišné tvrzení od původního „zabraňte jakémukoliv šíření celého našeho katalogu 120 tisíc děl“.

Zdroj: https://uloz.to/press

Každý, kdo nemá IQ houpacího koně asi snadno pochopí, že je to nesmysl, nikomu a ničemu to neprospěje, kromě nenažraných právníků (abych tedy odpověděl na otázku položenou v perexu), stahování ničeho to nezabrání a i kdyby (což prostě ne), držitelům práv to žádný profit nepřinese – však mrkněte na seznam těch děl: Pelíšky, Kobry a užovky, Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková, S čerty nejsou žerty a Obušku, z pytle ven – kdo na toto ještě kouká, kromě toho, když se to náhodou objeví v televizi.


A na závěr, malá reklama zdarma ostravským umělcům, kteří zachytili rytmus doby – pokud skutečně chcete podpořit kulturu a dobře se pobavit, předplaťte si za pouhých 90 Kč / měsíc MírPlay a nechte Tři Tygry ať Vám zvednou náladu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *