Karviná, OKD, koronavirus a vláda plná „odborníků“

Důl Darkov, budova OKD.
Důl Darkov, budova OKD. Zdroj: Zuzana Klusová [CC BY-NC-SA 4.0]

Šíření koronaviru COVID-19 na Karvinsku, zejména mezi havíři z dolů OKD a jejich rodinnými příslušníky, nyní plní všechna média. Jak se říká pozdě bycha honit, jenže to by se mohlo říci, kdyby dopředu nebylo jasné co se stane … ale ono bylo!

Již 23. března 2020 žádala karvinská zastupitelka za Piráty Zuzana Klusová, otevřeným dopisem premiéra Andreje Babiše a tehdy šéfa ústředního krizového štábu Romana Prymulu, aby byla omezena těžba na dolech OKD[1]Zdroj: https://moravskoslezsky.pirati.cz/aktuality/koronavirus-okd-zuzana-klusova.html. Nic se však nedělo.

Další otevřený dopis následoval 20. května 2020 z obavy, aby Karvinsko neskončilo v karanténě[2]Zdroj: https://moravskoslezsky.pirati.cz/aktuality/zuzana-klusova-otevreny-dopis-vlada-okd-koronavirus.html. Opět samozřejmě zcela zbytečně.

Vzápětí, již 28. května 2020 vystoupila v poslanecké sněmovně poslankyně za Piráty OIga Richterová, aby na problémy v OKD upozornila. Na to arogantně reagoval naprosto nekompetentní hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák /ANO 2011/ (kdysi respektovaný informatik a rektor Vysoké školy báňské) tím, že to zvládnou i bez rad od Pirátů. Podpory se mu dostalo také od absolventů vysoké školy života, poslanců z SPD, kteří hrdinně začali kopat do nepřítomné Zuzany Klusové, která tudíž na jejich výpady nemohla reagovat. Nicméně tentýž Vondrák již 5. července 2020 tvrdil, že došlo k chybě a doly se měly zavřít dříve!

Vystoupení Olgy Richterové /Piráti/ v PSP ČR k situaci v OKD a reakce Ivo Vondráka /ANO 2011/.

Situace na Karvinsku dále vřela a gradovala, opatření se zpřísňovala a zatímco zbytek republiky začal pomalu odkládat roušky a radovat se z uvolňování restrikcí, na Karvinsku a v okolí začalo přituhovat. Nicméně, zatímco naši polští kolegové zavírali doly ve velkém, u nás se jelo stále na „plné koule, ani zrno na zmar“[3]Zdroj: https://moravskoslezsky.pirati.cz/aktuality/komentar-zuzana-klusova-slezsko-koronavirus-opatreni.html.

Nemocných stále přibývalo a přišla obava z nedostatečných kapacit nemocnic, protože začalo přibývat i nakažených zdravotníků. Takže zatímco Piráti byli na poplach, naše vláda obavami stále netrpěla a jejich reakce byly více než vlažné[4]Zdroj: https://moravskoslezsky.pirati.cz/aktuality/karvina-chybi-luzka-okd-utlumeni-provoz.html.

Ale to vše je již historie (i když velmi blízká), to co mě donutilo k napsání tohoto články byl rozhovor v DVTV s epidemiologem a vedoucím pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislavem Maďarem. Ten stále obhajoval neuzavření OKD hlavně ekonomickými hledisky, prý by OKD mohlo zkrachovat (viz video níže: 13:25 min). To jako vážně?

Maďar: Zavřít Karvinou není umění, lidi musí být zodpovědní, s Prymulou problém nemám (Zdroj: DVTV.cz).

Připomeňme si, že OKD od dubna 2018 patří státní firmě Prisko, která jej za intervence premiéra Andreje Babiše přebrala právě proto, aby zabránila úpadku firmy a zajistila vydělání peněz na konečný a postupný útlum těžby – což se ale stejně nedaří a jak je u všech Babišových průserů zvykem, zase to zacvakáme my všichni, viz například „vládní“ server iDNES.cz[5]Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/okd-utlum-tezby-platba-statu.A200612_133931_ekonomika_rapc.

Ale zpět k tématu – takže by jako zkrachoval státní podnik vlády, která dostala od bolševiků bianko šek na sekeru ve výši 500 miliard Kč? To asi ne, pane Maďare, tohle by si nelajznul ani Babiš. Naopak, nezohlednil jste vůbec collateral damage, který způsobila neschopnost, nekompetence, liknavost a ignorance všech odpovědných lidí, od vedení OKD, přes Krajskou hygienickou stanici (KHS), hejtmana Vondráka /ANO 2011/, ministra zdravotnictví Vojtěcha /ANO 2011/, až po samotného premiéra Babiše /ANO 2011/. Zapomněl jste na lidi! Oni totiž ti havíři mají rodiny a ti rodinní příslušníci mají také svá zaměstnání a jsou to lékařky a lékaři, zdravotní sestry, jsou to sociální pracovníci, jsou to řidičky a řidiči MHD, prodavačky a prodavači atd.

Jako zastupitel MOb Ostrava -Jih za Piráty jsem členem sociální komise rady a zabývám se tedy sociálními službami a co nevidím, sociální pracovníky zdecimované karanténou dělající dvanáctky (ti šťastnější) v respirátorech (samozřejmě max. FFP2, FFP3 vůbec nejsou), případně jen rouškách, pečou se v třicítkách které venku panují v gumových rukavicích a dalších ochranných prostředcích a padají na ústa. Ti co mohou bydlí odtrženi od svých rodin, aby neohrozili své nejbližší, ti co nemohou riskují jejich zdraví, protože do práce prostě musí, nikdo se za ně o jejich klienty nepostará.

Vidím tady zločin páchaný na občanech moravskoslezského kraje ze strany ignorantského vedení OKD, prakticky zaměstnanců státu, vedení KHS, které není schopno zajistit dostatečné testovací kapacity, ani kvalifikovaně informovat nakažené a jejich rodiny, jak se mají správně chovat, to vše s tupým úšklebkem na tváři ministra Vojtěcha, arogantních vyjádření hejtmana Vondráka a tichého mlčení „zmizelého“ premiéra Babiše.

A přitom stačilo tak málo, poslechnout už v březnu jednu Pirátskou zastupitelku z Karviné, která viděla víc, než „vláda odborníků“ za ANO 2011.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *