Krajské volby jsou za námi a co nám přinesly?

Výsledky voleb do krajů 2020
Výsledky voleb do zastupitelstev krajů v roce 2020. Zdroj: volby.cz

„Myslím náčelníku, že je načase zhodnotit, poděkovat a tak…“ a je skutečně co a komu, protože se toho stalo hodně a jedná se o podstatné události.

V prvé řadě díky všem, kdo dorazili k volbám, ale hlavně samozřejmě těm, kteří hodili svůj hlas Pirátům (a nejvíc těm, kteří udělali kroužek u mého jména). Celkově jsme skončili druzí s více než 100 mandáty a Piráti se tím etablovali ve všech krajích, čímž obsadili poslední příčku politiky, kde zatím výrazně chyběli; máme i několik želízek v ohni ve druhém kole boje o senátorská křesla. Také jsme potvrdili rostoucí trend našich preferencí, což je dobře, protože stagnace, nebo dokonce pokles, by byla velmi špatná zpráva.

A tímto oslím můstkem se dostáváme k politické divizi Agrofertu, hnutí ANO 2011, tedy papírovému vítězi voleb. ANO dosáhlo velmi přesvědčivého Pyrhova vítězství!

Tyto volby ukázaly, že Andrej Babiš dokonale vyluxoval voliče svých koaličních partnerů, ČSSD a KSČM a dále již nemá kde brát. Zároveň si tím podrazil nohy, protože tam, kde nemá tak drtivou většinu, aby bez něj koalice nešla udělat, tak jako v (bohužel zrovna mém) Moravskoslezském kraji, nemá příliš koaliční potenciál, což znamená cestu do opozice a tedy neúspěch.

Navíc „sněmovní“ opozice dokázala, že je schopna se nejen spojovat, ale i dosáhnout přesvědčivého volebního úspěchu, takže strategie do sněmovních voleb příští rok je zřejmě dána.

To nás vede zpět k Pirátům. Naše koalice se STAN v Olomouckém kraji dosáhla skoro 20%, což je tak úžasný výsledek, že to snad nikdo nečekal.

Osobně jsem spíše proti koalicím Pirátů s kýmkoli, ale toto mě trochu nalomilo. Určitě jsem velmi zvědavý na analýzu – pro a proti takovému spojení do Sněmovních voleb 2021, kterou nyní připravujeme. Budu ji číst velmi pozorně a uvidím.

Každopádně toto vše, je pro Babišovi mocenské choutky špatná zpráva a velmi dobře to ví. Jsem velmi zvědavý, co by usednutí v opozičních lavicích udělalo s jeho chutí dále pokračovat v tomto politickém projektu. Babiš totiž není politik a už vůbec ne státník! Je podnikatel a jako takový dobře zná pojmy jako náklady obětováné příležitosti a utopené náklady. ANO 2011, které není u moci „nevydělává“ a je tudíž k ničemu.

Asi není třeba dodávat, že ANO bez Babiše je jako Úsvit bez Okamury, jen prázdná schránka bez obsahu, po které neštěkne ani pes. Všechny ty „osobnosti“ kandidující za ANO jsou jen bezobsažné a beztvaré figury s tváří Babiše.

Kromě toho, že jsme to mohli vidět ve volebních místnostech, kde senioři o berlích, urputně supící do školních schodů, spěchali podpořit svého dobrodince, covidu navzdory. Nejlepším příkladem je možná neúspěch paní Jermanové a zároveň relativní úspěch (jen -1 mandát) ANO ve Středočeském kraji. Také kandidáti do senátu za ANO nemají zdaleka takový úspěch, jak by podpora hnutí ANO mohla naznačovat.

Kdo, k mé velké radosti, naprosto proletěl letošní volby, bylo KSČM a k menší radosti, také ČSSD. Důvody jsem zmínil již výše, tak jen doufám, že KSČM potvrdí tento potěšující trend i ve sněmovních volbách.

Další zajímavý souboj voleb byl politický podnikatelský projekt Tomia Okamury – SPD, proti Vlajce, pardon, Trikoloře Václava „Pořád druhý za fotrem“ Klause mladšího. Tyto nacionalistické strany soupeří o stejný elektorát, který v relativně zdravé společnosti nemůže přesáhnout 10%, takže se vzájemně kanibalizují. Nutno podotknout, že etablovany fuhrer Okamura přesvědčivě vyhrál nad vyzyvatelem fuhrerem Klausem, ale zase ne tolik, aby mu vzal chuť zkusit to příští rok ve sněmovních volbách, kdy by při troše štěstí, mohly ze sněmovny vyletět obě tyto odporné partaje.

Celkově lze tedy hodnotit výsledky Krajských voleb 2020 pozitivně. ANO 2011 je za zenitem, bolševici míří do zapomnění, preference nácků nerostou, právě naopak a navíc se vzájemně mezi sebou perou a kanibalizují, a hlavně demokratická opozice se učí spolupracovat a získává většinu, což je skvělá startovní pozice do Sněmovních voleb 2021.

Vypadá to, že Letenské demonstrace ukazují svoji sílu, protože je zřejmé, že těch čtvrt milionu lidí byla jen špička ledovce a snad se to příští rok projeví naplno.

To nás vede k nešťastnému kroku Mikuláše Mináře, vstoupit do politiky s novým liberálním subjektem, což se mi, po aktuálních výsledcích voleb, jeví jako velká chyba.

Ještě jednou díky za Vaši podporu a jdeme na to – velký souboj právě začíná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *